Wat is circulair bouwen
Grondstoffen worden schaarser en de CO2-uitstoot van gebouwen dient drastisch te verlagen. Wie toekomstgericht wil bouwen, denkt beter circulair. Bij circulair bouwen worden de onderdelen van een gebouw hergebruikt of op een andere manier ingezet, zonder bijkomend afval te creëren.
De bouwsector staat hier voor een disruptieve revolutie: circulair bouwen dwingt alle betrokkenen tot een geïntegreerde aanpak van innovatieve bouwprocessen, maar biedt tegelijk ook volop kansen voor nieuwe businessmodellen en samenwerkingsvormen.
Start met herbruikbare materialen
Het juiste materiaalgebruik is een belangrijke vereiste om te starten met circulair bouwen. Gebouwen moeten zo ontworpen worden dat ze over tachtig of honderd jaar weer gemakkelijk te ontmantelen zijn.
Firestone EPDM leent zich ideaal als circulaire dakbedekking. Door de bewezen levensduur van meer dan 50 jaar, overstijgt de dakbedekking vaak de levensduur van een gebouw. Met EPDM dakbedekking kan je een geballast of mechanisch bevestigd systeem gebruiken. De EPDM wordt niet aan het dak verlijmd, maar met grind, tegels of een mechanische bevestiging samen gehouden.
Uit eerder onderzoek van Ingenia blijkt dat door middel van een pyrolyseproces het CO2 besparend is om EPDM te herbruiken. Dit maakt Firestone EPDM dakbedekking de meest duurzame en circulaire dakbedekking die er is.